Angajez unicorn


Atunci cand simti ca nu mai poti. Atunci cand fiecare cuvant cade ca o grenada. Atunci cand nu mai vrei  sa dai explicatii mintilor inchise. Atunci cand stii ca cel din fata ta te aude dar nu te asculta. Atunci cand simti ca explozia este aproape si, paradoxal, tot ceea ce iti doresti este sa dormi chiar si cu capul pe birou. Atunci cand iti impingi limitele dincolo de ceea ce credeai ca se poate si inca nu ti se pare suficient. Atunci cand reactionezi ca un Hopa Mitica la impulsurile derivate din frustrarile celorlalti. Atunci cand ajungi la o intalnire in locul si la ora potrivite dar cu patru zile mai devreme. Atunci cand mintea iti da scenarii inspirate din desenele animate cu Betty Boop. Atunci cand razi ca sa nu plangi si iti amintesti constant ca nu totul se face la cald. Atunci cand imaginatia ta bate de departe metaversul. Si, mai ales atunci cand accepti ca orice ai face privirea celorlalti nu depaseste varful propriului nas si cand te impaci, greu, cu faptul ca anumite lucruri e mai bine sa ramana nespuse, nu pentru ca ar provoca o furtuna ci, pur si simplu pentru ca lungimea de unda pe care transmiti nu este cea pe care functioneaza ceilalti.

Ei bine, exact atunci, dupa o zi lunga si mai plina de neprevazut ca de obicei, atunci te hotarasti sa dai anunt de angajare: 

Angajez unicorn

Suna si, poate, chiar este hilar. Numai ca, in caruselul in care ne invartim cu viteza din ce in ce mai mare, paradoxal, incepe sa aiba sens. In furtuna pe care o traversam, magia pare a fi singura care poate restabili ordinea, sau crea una noua.

Asa ca, incepi sa creionezi un job description:

- Prepararea cafelei de dimineata cu spuma din praf de stele

- Dezgroparea oalelor cu aur ascunse de spiridusi

-Crearea de vortex-uri benefice cu ajutorul cornului magic - curatarea atmosferei si repararea gaurilor din stratul de ozon

-Magie zilnica de imblanzire a haosului

-Eliberarea unei cantitati semnificative de serotonina

Nu stii ce beneficii salariale sa atasezi acestui job description. Dar, in magie totul este posibil, asa ca poti sa faci si troc. Poti sa dai la schimb tristetea, dezamagirea si preaplin-ul de gri, zilele in care esti nevoit sa zambesti si sa gasesti solutii pentru probleme inventate de altii. Poti sa aduni ipocrizia si vorbele proaste, zambetele si falsa ingrijorare izvorata din cel mai mercantil interes si sa le schimbi pe doua raze de soare si linistea diminetilor in care inca nu s-a trezit nimeni. Poti sa schimbi norii de furtuna pe rasarituri in mijlocul savanei. Poti sa schimbi prostia pe condescendenta. Poti si dai intunericul pe lumina.

Nu stii daca este suficient. Nu stii daca este posibil. Si, evident, nu stii daca cineva chiar va aplica pentru acest job. Dar, macar la nivel imaginativ, te simti putin mai bine. Sigur, te si amuzi gandindu-te la fetele cel putin mirate ale celor care vor citi anuntul si iti poti imagina si cam ce le trece prin minte. 

Iti faci o cafea cu gheata si zambesti gandindu-te:"cum ar fi...". 

Din pacate, cliseul de reclama nu tine mult pentru ca, pe la a doua sau a treia inghititura din cafea realizezi ca, de fapt, tu esti unicornul. Tu esti cel care le ridica capul celorlalti spunandu-le ca va fi bine chiar daca in acel moment habar nu are cum. Tu esti cel care paseste in talpile goale pe drumul cu pietre ascutite ale birocratiei si indiferentei facand sa para totul foarte simplu. Tu esti cel care pune zambete intr-o cana cu latte si isi ofera timpul pentru prietenul care are o nevoie acuta de un umar pe care sa planga. Tu esti depozitarul secretelor multora desi, la prima vedere, esti extrem de guraliv. Tu gasesti valente de comedie bufa in situatii la limita si dai impresia celorlalti ca pentru tine nimic nu este imposibil. Si, uneori, chiar asa este. Tu esti cel care sta in ochiul furtunii si cauta cai de iesire. Tu esti cel care alearga si observa in acelasi timp. Tu esti cel care calmeaza haosul si isi trage energia dintr-un maine amanat la nesfarsit de ceilalti. Și tot tu ești cel care găsește rezerve de iubire chiar și în spatele unui buzunar uitat.

Inca o inghititura din cafea, evident alta pentru ca prima s-a terminat de mult, te face sa realizezi ca unicornul nu este un animal fantastic pe cale de disparitie. Nu. Este cat se poate de real. Numai infatisarea nu seamna cu impersonarile din carti. 

Ai inteles deja ca tu esti un unicorn . O privire mai atenta in jur, are rolul unei baghete magice care iti dezvaluie faptul ca esti inconjurat de ei. Este barista care deja iti prepara cafeaua cand vede ca intri pe usa,  este cea care ti-a intins o mana atunci cand toti ceilalti erau ocupati sa-ti dea suturi si ti-a spus ca orice sfarsit este un inceput. Sunt cei car apar exact atunci cand ai mai multa nevoie de ajutor fara sa fii nevoit sa suni, sunt cei care iti spun si ceea ce nu ai vrea sa auzi si care fac echipa cu tine fara sa le ceri. Unicornii sunt peste tot. Trebuie doar sa fii atent la semne si sa crezi cu adevarat ca atragi ceea ce vibreaza ca si tine. Te insotesc sau doar iti intersecteaza drumul, dar, de fiecare data aduc un strop de lumina acolo unde credeai ca nu exista.

Mai faci o cafea si te uiti din nou peste anuntul de angajare. Cumva este ceva mai optimist si incepi sa zambesti gandindu-te la posibilele scenarii. Sigur, se poate sa fie si excesul de cofeina dar preferi sa crezi ca este doar Universul. 

Stii ca multi vor fi intrigati, multi vor rade, altii vor comenta ca asa ceva nu exista, sau nu se poate, sau nu...orice, dar, pana la urma, de ce nu?

Intr-o lume care caută cu înverșunare o viață virtuală de ce tu nu ai putea aduce magie? Deja știi ca viața și Universul au propriile lor moduri de a-ți demonstra ca , dacă îți dorești ceva cu adevărat, se și intampla. Sigur, nu atunci când vrei, poate nu în modul la care te aștepți tu, dar, se întâmplă. 

Știu ca postarea asta pare de o naivitate teribilă, eufemistic vorbind, însă eu chiar cred ca atunci când ești sub presiune, atunci când toate drumurile par închise intr-o rutină apăsătoare, atunci când te întrebi unde e luminița aia de la capătul tunelului sau atunci când nici măcar tunelul nu e vizibil, fix atunci se întâmplă magia. Fix atunci găsești o soluție, un om, o mână întinsă și disponibilitate. Exact atunci Universul îți trimite un semn, un pic de serotonină concentrată intr-o ciocolată lăsată pe bufet cu un bilețel “ știu ca îți e greu”, în răsuflarea caldă a încrederii în tine însuți, în ultimul strop din parfumul preferat, în gesturile încete ale “ omului cu porumbei” de la colțul parcului. În fiecare zi îți intersectezi pașii cu unicorni numai ca începi să îi recunoști doar atunci când ești pregătit. Așa ca, anunțul “ angajez unicorn” se poate să nu fie atât de straniu.

Până la urmă, Einstein spunea ca  “ Exista doar doua moduri de a-ți trai viața: ca și când magia nu ar exista sau ca și când totul ar fi magie”. Asa ca poți sa alegi ceea ce îți aduce zambetul pe buze.

În acest caz un anunț “ angajez unicorn”.  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Cafea si piese de puzzle