Un alt final..

 


Un alt final de an. Inca cateva ore inainte de schimbarea anului. Din nou graba, agitatie, pregatiri, cumparaturi, cadouri si disperarea izvorata din vinovatia celui caruia i-a trecut timpul printre degete. Compensam cu urari "inspirate" lipsa de atentie, absenta din vietile celor despre care spunem ca sunt importanti pentru noi. Ne pansam cu exces de atentie si cadouri frumos impachetate remuscarile. Ne ascundem de noi insine in spatele pachetelor cu continut din ce in ce mai scump, ignorand constant nevoile marunte ale sufletului. Ne impodobim incercand sa simtim "spiritul"sarbatorilor si ne aruncam in valtoarea evenimentelor mari si mici, iar la finalul zilei adormim obositi evitand astfel o discutie cu noi insine. 

Numai ca, pe ultimii metri ai anului, Universul ne bate pe umar si ne aseaza usor fortat la o masa pentru doi in cafeneaua din bula de netimp. Stii ca celalt scaun va fi ocupat tot de tine. De cel pe care l-ai evitat din momentul in care ai inceput sa-ti consumi timpul cu cei care nu stiu decat sa ia.

Oftezi si accepti cafeaua cu gust de amintiri. Cafeaua si discutia. Pe masa sunt etalate cartile de tarot ale zilelor pe care le-ai uitat prin colturi, ale oamenilor pe care ti-ai promis ca ii vei suna "maine", un maine care se tot indeparta, si ale gandurilor pe care le-ai pus in "hold" in goana absurda dupa acceptarea celorlalti. Nu iti place sa te uiti la ele, dar, cand anul sta sa se schimbe, Universul iti sopteste sa te uiti cu atentie. Sa intelegi cand te-ai oprit din ceea ce ti-ai promis si te-ai inregimentat in bataliile celorlalti. Sa cauti firimiturile de suflet si sa te intorci la tine, acolo, la rascrucea la car te-ai uitat pe tine si ai pornit intr-o cruciada pentru ceilalti. Acolo unde ai lasat rucsacul cu vise si ai acceptat capastrul. Si zorzoanele care te-au facut sa nu mai vezi dincolo de stralucirea de suprafata.

Cafeaua e amara. In cafeneaua din bula de netimp nu exista zahar. Sau indulcitor. Intalnirea cu tine nu este una comoda si nici cafeaua. Nici deciziile asupra carora esti indemnat sa reflectezi. Sigur, Universul nu te obliga. Si nu uita. El iti poate aminti in orice moment ca ai avut ocazia sa decizi. E drept ca, in acel moment nu iti mai da alternative. Iti da doua palme. In cel mai bun caz.  Asa ca, oricat de amara ar fi cafeaua, e de preferat sa accepti momentul in care ai optiuni. Mai ales daca ultima data cand ai refuzat cafeaua s-a lasat cu o piedica de dimensiuni epice.

Dincolo de lamentari, pe ultimii metri ai anului care pleaca, o discutie cu tine insuti si un filigean din partea Universului te ajuta si te indeamna sa alegi. Sa alegi ce pastrezi si sa vezi care e balastul pe care ar trebui sa il lasi in urma. Paradoxal, ceea ce iei cu tine incape in causul palmei si in buzunarul de la piept. Iar gramada de balast este surprinzator de mare. Abia cand vezi cat ai strans, realizezi ca doar tu ai adaugat bagaj inutil in rucsac si tot tu ai manuit foarfeca care ti-a "ajustat" aripile. Te uiti din nou la cartile de Tarot etalate pe masuta si fiecare iti aminteste cat timp ai dat colectionarilor de ganduri si vise. Ale celorlalti. Acum privesti galeria in care visele tale sunt etalate si realizezi ca te-ai lasat vrajit de stralucirea fake-ului social si ai platit poleiala si iluzia acceptarii ipocrite cu originalul nazuintelor tale.

Mai iei o gura din cafeaua amara cu parfum de suvenir si te uiti cum nisipul din clepsidra anului e scurs aproape. Stii ca va trebui sa pasesti in noul an si sa alegi. Magia sau inregimentarea? tu sau piramida sociala? Universul iti da voie sa alegi. Dar, asa cum am spus, el stie sa numere si nu uita. Iar tu mai ai cateva secunde pe muchia anului.

Te ridici, pui pe masa regretul si alegi credinta. Credinta ca maine vei alege cu mai multa grija directia, credinta ca magia te va insoti la orice pas, credinta ca iti poti atinge visele si ca poti culege zambete si praf de stele din locurile prin care te duce viata.

Alegi sa crezi in tine si sa pasesti cu incredere in anul care iti va pune spiritul la incercare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Lectii de la viata