Cele doua fete ale monedei


 Uitam ca fiecare moneda are doua fete. Acceptam si chiar asteptam sa ni se arate doar una dintre ele. Evident cea care pare a contine adevarul. Sau cea cu mult roz in ea. Asteptam si acceptam un spectru redus care ne induce perceptii si reactii bine inregimentate intr-o matrice controlata.

Nu stim sau refuzam sa cautam cealalta fata. Teama, ignoranta, indiferenta sau toate la un loc. Parca e mai bine sa mergi pe calea batuta indicata cu benzi luminoase decat sa cauti ce se afla dincolo. De cealalta parte a drumului luminat. De cealalta parte a monedei. Daca nu o sa-ti placa ce vezi? Daca o sa descoperi adevaruri inconfortabile? Daca nu te vei putea intoarce la drumul asfaltat? Daca…? 

Si atunci preferi sa ramai in zona acceptata de toti ceilalti. E mai comod si, probabil, iti confera o senzatie de siguranta. Siguranta apartenentei la grup, la trib. 

Paradoxal, din zona de comfort ne plangem  de superficialitate. Pretindem ca ne dorim profunzime, substanta, lucruri reale, relatii autentice.  Asta, in timp ce spoim adevarul in culorile la moda si il inghesuim in tiparele inguste ale placului celorlalti. Invartim stereotipul pe toate partile si inlocuim un limbaj de lemn cu altul. Pana si notiunea de autentic s-a demonetizat. Vorbim despre o normalitate utopica in timp ce normalul nostru a migrat intr-o zona in care efemerul a capatat valente de permanent.

Uneori simtim explozia care mocneste in noi. O simtim, acuzam oboseala, astenia sau stresul, luam un pumn de pastile si acoperim cauzele cu valul cotidianului. Dar, cumva, stim ca este doar o solutie de moment. Stim ca, la un moment dat, vom confrunta cauza. Sigur, nu alegem noi momentul. Universul e cel care declanseaza fitilul in momentul in care considera ca te-ai eschivat suficient. Iti pune piedica,  intoarce moneda pe fata pe care ai evitat sa o cercetezi si te tine acolo pana cand deschizi ochii si incepi sa intelegi. 

Iti arata ca nu exista cauze externe ale lavei care mocneste. Singura cauza esti tu si modul in care ai ales sa privesti si sa te raportezi la ceea ce vezi si la ceea ce te inconjoara. Tu ai ales sa privesti prin ochelarii celorlalti ignorand faptul ca dioptriile nu ti se potrivesc. Tu ai ales sa te "integrezi" in ceva care nu ti se potriveste si tot tu ai ales sa te lasi afectat de pareri si gesturi care nu spun nimic.  Doar tu ti-ai imaginat sau ai ales sa crezi ca ceea ce vezi este ceea ce trebuie sa fie, ca ceea ce pare a se potrivi pentru altii trebuie sa ti se potriveasca si tie. Tu ai ales sa te ignori. Sa treci cu vederea ce esti si ce ai vrea sa devii cu adevarat doar pentru ca nu se incadreaza in tiparul celorlalti. 

Ei bine, Universul te zgaltaie bine si te pune sa vezi dincolo de imaginea acceptata. Daca nu vrei sa deschizi ochii, te ajuta si apoi iti da carti de Tarot cu intrebari. De ce accepti un tipar? Ti se potriveste? Cine il valideaza? Cine ii valideaza pe cei care creeaza sabloanele? De ce? De ce urmezi trendurile sociale? Iti sunt utile? Te lasa sa-ti atingi potentialul sau il blocheaza? De ce dai importanta consumatorilor de timp si energie? 

Intrebarile sunt multe si fiecare dintre ele genereaza altele. Ai nevoie de ceva curaj ca sa accepti raspunsurile la intrebari. Si de si mai mult curaj ca sa ti le asumi si sa privesti frica in fata. Pentru ca, pana la urma, intr-o forma sau alta, de fiecare data cand accepti sau iti pleci capul, de fiecare data cand incerci sa intri intr-un calapod, de fiecare data cand te "integrezi" in ceva care nu esti tu, de fiecare data este o forma a fricii. 

In momentul in care iti aduni curajul ca sa-ti raspunzi si ca sa o privesti in fata perspectiva se schimba. Orizontul se largeste brusc si realizezi ca nu ai nevoie sa te ingradesti. Nu ai nevoie sa stai pe jos ca sa pastrezi contactul cu pamantul. Nu ai voie sa pleci capul daca vrei sa vezi cerul. Si nu ai voie sa devii satelit in universul altcuiva. 

Ai voie, insa, sa zambesti eliberat de frici. Ai voie sa respiri liber si sa accepti sau sa indepartezi oameni, percepte, standarde si trenduri. Poti fi propriul tau trend. Atata vreme cat iti asumi cine si ce esti nu ai de ce sa te inghesui in tiparele altcuiva. Poti sa-ti afirmi propriile opinii si sa-i lasi si pe ceilalti sa le afirme pe ale lor, fara insa a-i lasa sa ti le impuna. Poti sa-ti urmezi visele si sa-ti creezi propriul drum si poti sa strangi in jurul tau oameni care rezoneaza cu tine si tu cu ei. Si poti privi oricand ambele fete ale monedei. Fara frica ci doar cu asumare. 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle