Incompatibil


"Lucrurile incompatibile cu alte lucruri pot fi compatibile intre ele." - Edward A. Murphy 

Si oamenii la fel. 

Cateodata ma intreb cum definim compatibilitatea. Cum si dupa ce criterii stabilim cine cu cine se potriveste, cine cu cine se completeaza. Pana si aici suntem prea pudici sau prea incorsetati in tipare ca sa ne afirmam preferintele reale.

Stam in patratica de multe ori autoimpusa sau acceptata din comoditate si indolenta si privim printre gene la cei pe care ii numim inadaptabili, excentrici, extrovertiti si, evident, incompatibili cu noi, cu societatea si, in general cu mersul lumii asa cum il percepem noi si vecinii nostrii de patratele. Impartim lumea in noi si "ceilalti" fara a ne osteni macar sa facem un pas in afara tiparului. Sigur ca tot ceea ce ne inconjoara, presa, televiziune si social media, ne sustin in acest sens. Pana si sfaturile de "evadare" urmeaza un sablon prestabilit. In fiecare zi aflam despre noi modalitati de evadare: glamping, sate redescoperite si resort-uri sustenabile, manuale de dezvoltare personala si networking "de calitate". 

Numai ca, ce sa vezi, in momentul in care alegi una din variantele predefinite de libertate descoperi ca ai dezertat intr-un alt camp bine organizat cu independenta atent dozata. Te intalnesti cu cei care evadeaza cool sau in trend, cu cei care se autosugestioneaza ca incearca ceva iesit din sabloane si, evident, cu cei care promoveaza noua varianta de emancipare din ordinarul zilei. 

Te simti bine, esti in aceeasi zeama calduta a socialului in care te invarti relaxat si, totusi, cu coada ochiului cauti incompatibilii. Simti ca esti in apropierea campiilor pe care ei alearga liberi. Ai musca zabala dar cutumele si frica de dezaprobare te tin pe loc. Iti lungesti gatul incercand sa privesti pe deasupra calapoadelor, sa intrezaresti macar vivactatea libertatii care a spart tiparele. Numai ca statul pe varfuri si cu gatul intins este obositor si atunci treci la scenariul vulpea si strugurii. 

E mai usor sa cataloghezi si sa marginalizezi. Sau, cel putin, in mintea ta ai marginalizat incompatibilii. Oricum, nimic nu e nou sub soare. De la inceputul omenirii, reactia in fata necunoscutului,  a neobisnuitului si a strugurilor acri a fost fie prosternarea fie ostracizarea. 

Cde faci, insa, cand cei pe care deliberat ai ales sa-i marginalizezi habar nu au de asta? Ce faci cand ei, de fapt, au un alt univers care nu se conduce dupa aceleasi reguli? Ce faci cand veninul facut din struguri acri nu te otraveste decat pe tine? Si, mai mult, ce faci cand descoperi ca si tu esti un cap rotund intr-o lume tuguiata de cutume, obligatii si sabloane rigide?

Ce faci cand constati ca, pentru ceilalti si tu esti un incompatibil? Cauti in continuare acceptarea sociala cotrobaind avid dupa exemple de "fals - incompatibili"? Crosetezi aliante si faci demonstratii disperate de adeziune la perceptele moralei cu miros de tocanita? Cauti mai marii patratelelor si te prosternezi adanc doar pentru a ramane in mediul caldut si comod  cau piure?

Sau te opresti, iti faci curat in patratica si in ganduri, iti amintesti ce ai vazut in lumea "celorlalti" si iti faci bagajul? Unul light desi esti obisnuit sa cari cu tine valize voluminoase cu exemple de opulenta, apartenenta si conformare la tiparele sociale acceptate. Scotocesti dupa rucsacul cu sperante ascuns de mult in debaraua plina de renuntari si il umpli cu nazuinta zarilor deschise, nerabdarea noului si a oamenilor altfel si, mai ales cu mirosul zborului in sferele neasteptatului. Iti pui bocanci rezistenti pentru ca, in lumea incompatibililor invatarea vine la pas si cu interactiune directa. Privesti inca o data inapoi si lasi patratica in ordine pentru urmatorul locatar. Eventual ii lasi si un mesaj ascuns cu traseul pe care sa-l urmeze in cazul in care va dori cu adevarat sa evadeze, si inchizi dupa tine usa convenientelor si a complezentei.

Nu stii unde se va termina noul drum, cu cine si ce se va intersecta si nici pe cine vei gasi si nici cine va ramane cu tine pana la final. Stii doar ca dincolo de tipare este o lume care vibreaza in culori si sunete pe care le simti pana in ultima celula si mai stii ca, undeva acolo vei gasi incompatibilul compatibil cu visele, gandurile si sufletul tau.

Nu te sperii de rascruci si nici de vorbele celor care incearca sa te convinga ca randuielile si uzantele sunt definitorii si ca drumul batut nu iti ofera surprize. Tu, insa, cauti surprizele care iti ridica pulsul si iti ascut imaginatia, oamenii cu povesti de viata la limita imposibilului, visatorii si altruistii, cei pentru care "altfel"este normalitatea, barierele daramate si utopia pusa in practica. Urmaresti aerul tare al diminetilor neatinse si zborul cu aripi neciuntite de cutume.

Stii ca incompatibilul to are o compatibilitate iar minusul intalneste inevitabil un altul. Asa ca iti dai voie sa zambesti, ridici ochii si pasesti dincolo de obisnuit intr-o calatorie pe care iti promiti sa o degusti fara prejudecati.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle