Retete


 Nu exista retete. Chiar daca suntem inconjurati de munti de carti de bucate si moduri perfecte de a ne trai viata. 

Hai sa fim seriosi! Toate te indeamna sa iti schimbi mindset-ul. Bun. Numai ca, ce sa vezi, iti dau si directia. Exista tomuri cu retete pentru a fi angajatul perfect, sau seful perfect, cum sa iti dezvolti o afacere de succes, cum sa ai relatia perfecta, familia perfecta, job-ul perfect, casa perfecta... Da practic cum sa ai totul perfect. 

Citesti si te simti mic. Coplesit de solutiile prescrise si directiile de gandire si actiune catre care esti ghidat. Pentru ca, nu-i asa, nu poti sa contrazici o somitate, un trend sau mindsetter. Nu ai cum. Pentru ca tu esti cel care cauta rezolvari in scrierile lor. Sau, daca nu esti obisnuit cu cititul, in vlogurile si podcasturile celor care au reusit. 

Nici macar nu conteaza ce au reusit. Conteaza ca exista o reteta pentru asta. Frumos, cu ingrediente descrise in amanunt, cantitati prezentate pedant si rezultate detaliate. In Evul mediu existau retetele alchimistilor. Potiuni pentru iubire, bani,  potenta, atragere sau respingere, protectie si fertilitate. Acum exista textele motivationale, cele de dezvoltare personala. Arta razboiului e originalul dar avem arta succesului, arta subtila a nepasarii …Dezvolta puterea din tine, reinventeaza-te. Imperativ, motivant, superior. Iei sticluta cu "succes" sau mergi la pagina unde ai subliniat reteta si totul se rezolva. Ce sens are sa iti chinui neuronii? Ce noima are sa analizezi daca semipreparatul se asorteaza cu ceea ce iti doresti? Daca tot functioneaza la scara larga. Daca asa spun expertii. De ce sa pierzi vremea in discutii cu tine si Univers? De ce sa mai cauti sensul si directia catre destinatia pe care inca o visezi? De ce sa iti doresti sa se intample oameni care sa te completeze? Ai deja totul premestecat: si directia si sensul, oamenii sunt cei care "trebuie", alegerile sunt cele mai "potrivite". Daca esti cuminte primesti bonus si un rucsac plin cu oportunitati prestabilite. Si o insigna. Evident.

Si totusi, cand privesti in jur si citesti cotoarele volumelor de perfectionare si dezvoltare personala, nu poti sa nu te gandesti ca sunt prea multe retetare, prea multe variante pentru acelasi rezultat fixat cu anticipatie. Daca, de fapt, fiecare inca cauta? Nu cumva, multitudinea de formule ascunde lipsa solutiilor?

Eu cred ca nu exista retete. De nici un fel, in afara de cele de mancare. In rest, viata, bucuria, gasirea sinelui si chiar a "sufletului "pereche", depasirea prapastiilor, evolutia sau involutia personala, iubirea, relatiile, prieteniile si, mai ales, fericirea nu vin insotite de instructiuni de utilizare si, cu siguranta, fara retete si regulamente de ordine interioara.  

Si atunci? Iar te afli la o rascruce cu indicatoarele amestecate de furtunile din tine si ceilalti. Iti doresti sa gasesti ascuns pe undeva un indiciu, dar nu esti sigur ca este pentru tine pentru ca etichetele au disparut. Nu poti secat sa ridici capul, sa adulmeci vantul ca un lup tanar in cautarea haitei si sa alegi un drum. Stii deja ca nu exista retete, valabilitatea celor citite a expirat inainte de prima raspantie serioasa. Asa ca nu poti decat sa-ti umpli rucsacul cu speranta si cafea, sa-ti pui ochelarii cu detector de vise si sa-ti asumi tot ce vei intalni. 

Nu exista retete dar, cine stie, poate vei scrie tu una pe masura ce inaintezi. Pentru ca, oricum, nu e cazul sa privesti inapoi si evident nici intoarcerea nu este o optiune. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce te face sa te simti iubit

Usi

Cel mai pretios lucru...