Jolly Joker

 


Cateodata, cand nu esti atent, printre carti iti apare un Jolly Joker. Uneori Jolly Joker est un avantaj neasteptat care intoarce jocul in favoarea ta prin anularea rezultatului. 

Uneori te gandesti chiar sa-l strecori constient printre carti ca sa poti intoarce partida intr-un mod convenabil. Dar realizezi destul de repede ca nu este o solutie. Pentru ca Jokerul intoarce totul doar in favoarea lui.

Jolly Joker este cam peste tot: in politica, evident, la scoala, in cercul restrans al care au acelasi hobby, in sport, la televizor si la birou. El are intotdeauna o parere foarte buna despre el insusi, despre capacitatile lui, etica si morala lui. Este unic precum girafele dar intr-un sens superior. Toti ceilalti sunt orbi, prosti, ignoranti pentru ca nu vad toate aceste calitati.

Jokerul, indiferent daca este barbat sau femeie, iti va povesti cu emfaza mascata despre pasiunea lui. Pasiunea lui pentru lucrul bine facut, pentru respectarea regulilor jocului, pentru ceea ce face, pentru caile nebatute din spatele drumurilor asfaltate. Daca nu esti atent la detalii te prinde in plasa lui de cuvinte.

Lucrurile merg bine o vreme, tu ai avantaje la joc, Jokerul iti spune de multe ori ce minunat strateg esti si cat de bine colaborati. Ceea ce nu stii tu este carui jucator ii mai spune asta, si care este pozitia acelui jucator in ierarhie.

Se plange despre cat de greu este sa faci totul conform regulilor si a bunului simt cand altii le eludeaza, se lamenteaza vis-a-vis de invidia celorlalti si incapacitatea de a-i convinge de bunele lui intentii. Iti va atrage atentia asupra celor care nu respecta jocul sau ierarhia, dar nu se va retrage din pozitia privilegiata pe care a reusit sa o obtina nici macar atunci cand ii demonstrezi ca si el procedeaza exact la fel, triseaza uitandu-se in ochii tai si te convinge ca nu este adevarat ceea ce vezi. 

Este abil si talentat, isi creaza cu usurinta un loc numai al lui si joaca cartea indispensabilitatii si a superioritatii neintelese.

Iti zambeste si extrage informatii de la tine, pe care le plaseaza trunchiate sau modelate catre ceilalti jucatori care i-ar putea fi utili in cazul in care tu te hotarasti sa nu te mai prefaci ca nu vezi cartile masluite. 

Cu cat ramane mai mult in joc, cu atat atitudinea se schimba intr-o autosuficienta mascata in incredere de sine. Usor usor, granita fina dintre corect si trisat se sterge,  regulile nu mai sunt respectate, si intotdeauna se aliaza cu un alt jucator, dintr-o liga superioara pentru a te obliga sa le schimbi in timpul jocului astfel incat el sa nu se simta jignit. 

Face aliante, desface aliante in functie de avantajele de moment sau pe termen mediu. Nu conteaza ca a desfacut o alianta acum 5 minute, daca acum este rentabil sa o refaca, zambeste larg, arunca putin praf in ochii celui de care are nevoie si noroi in cel care nu ii mai este de folos, rasuceste vorbe si creaza o antanta din nou cu tine.

Uneori il ia valul si nu realizeaza ca nu mai este de mult un avantaj, ca cei de la masa verde au schimbat pachetul de carti si continua sa se comporte ca si cand micul univers al partidei in desasurare ar gravita in jurul lui si continua sa apese pedala rupta deja a unui ego care se indreapta vertiginos catre zidul indiferentei celorlalti. Un ego care tinde sa acapareze toate cartile de joc cu apetitul reginei de cupe. Un ego care trateaza cu o atitudine pasiv agresiva si o nota de ironie superioara orice incercare de inprospatare a pachetului de joc. 

Se gandeste chiar ca jocul este nedrept, ca pozitia lui este subevaluata si ca, de fapt, toate cartile ar trebuie sa recunoasca hegemonia Jolly Joker si sa nu comenteze daca el hotaraste ca o quinta royala este mai slaba decat o culoare. 

Jokerului nu ii plac confruntarile directe. Deloc. Si va incerca intotdeauna sa le evite, ba chiar sa aplice celebrul dicton "divide et impera".

Este imaginativ si va gasi intotdeauna subterfugii. Daca reusesti sa il confrunti te va face sa te simti vinovat. Asta incazul in care nu il va informa pe jucatorul aflat deasupra ta in ierarhie despre atitudinea ta complet lipsita de consideratie fata de regulile impuse. Sau, cu aceeasi atitudine pasiv agresiva iti va demonstra prin terti ca, de fapt "bufnitele nu sunt ce par a fi".

Este alunecos, esti cantitate neglijabila atunci cand nu exista un ROI imediat dar, este dispus sa discute cu tine atunci cand simte sau stie ca ai in mana un careu de asi care i-ar fi utili.

Jolly Jokerul este aproape personificarea arcanei Magului de la cartile de tarot. Doar ca aura de mister i se risipeste relativ repede si poleiala ieftina se scorojeste de pe materialul de baza.

Cu toate astea, de la el inveti lectia lui Nu. Nu pentru calea minimei rezistente, Nu pentru cei care doar iau fara sa dea nimic din ei, Nu prieteniilor de conjunctura, Nu cand ce e frumos este manjit cu suspiciuni ieftine.

Jolly Joker este lectia lui NU. 

Il gasesti in pachetul de carti si este alegerea ta daca il lasi in joc sau il dai la o parte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle