Pana aici


 Atunci cand te intrebi "pana cand?", "cand se va opri turbillonul? ", "cat o sa mai merg pe drumul asta? " e bine sa fii pregatit si pentru raspuns. 

Pentru ca, intr-o zi, cand te astepti mai putin Univesrul iti pune o mana pe umar si iti spune: "pana aici". Aici este punctul terminus sau, daca esti in stare, punctul de pornire. Socul intalnirii iti goleste aerul din plamani. O clipa, lunga, uiti sa respiri si parca plamanii ti se golesc de tot praful asteptarilor nerealiste si al intrebarilor retorice. Mintea ti se goleste de ipocrizia de salon si jocurile de multinationala, iar aerele de superioritate se topesc intr-o constientizare brusca a realitatii ascunse sub masca autosuficientei. 

Universul nu are timp de conversatii marunte si nici de gesturi de complezenta. Asa ca, atunci cand repeti intrebarea de multe ori, el considera ca esti pregatit pentru raspuns. Asa ca, te priveste in ochi, iti mai da o cafea si iti deschide cartile Tarotului vietii. Te mai priveste o data, iti extrage cartea care contine raspunsul si, daca esti atent primesti si raspunsul pe care l-ai cerut. 

"Pana cand?' Pana unde? " Pana aici. Pana cand te opresti din a te risipi in nevoile celorlalti si inveti sa te uiti si, mai ales, sa te vezi pe tine. Chiar daca ai crezut ca poti continua la nesfarsit, chiar daca ai crezut, sau ai vrut sa crezi, ca tu nu ai nevoie de reparatii capitale, chiar daca ai inghitit pe nemestecate doctrina corporate si pilulele de gandire "pozitiva", tot ajungi la un moment dat sa intrebi pana cand. Iar raspunsul vine cu o forta teribila, te darama, apoi te pune sa te scuturi de praf si sa incerci sa folosesti partea de creier neafectata de "social ", "asa se face", "traditie" si, in general de mirosul de tocanita al moralei cu radacini in bancuta de la poarta.

Sigur, poti sa alegi: zgaltaitura sau cafeaua pe care ti-o ofera Universul ca sa poti sa intelegi "pana aici". Dupa mult timp, am invatat ca raspunsurile pentru care nu esti chiar pregatit sunt mai usor de procesat la o cafea si nu intr-un stop brusc si o trecere prin reanimare. Pana la urma, Roata destinului este mai ofertanta decat cinci de spade. Asa ca, atunci cand Universul opreste timpul si se hotaraste sa iti raspunda la intrebare ar fi bine sa fii atent. Nu exista raspunsuri directe si fara echivoc. Pentru fiecare directie ai de muncit dar nu strica sa fii atent la sunetul fiecarei variante care se deschide. Pentru ca, pana la urma, de tine depinde daca este punctul terminus sau doar platforma de pornire intr-o directie in care nu aveai suficient curaj sa pornesti.

"Pana aici". Pana aici cu risipirea in inutilul satisfacerii cerintelor inutile. Pana aici cu zambetele de complezenta si fundite rosii puse peste comportamentele grobiene. Pana aici cu zilele si orele daruite celor care oricum nu dau doi bani pe eforturile tale. Pana aici cu "asa se face" si cutume sociale autoimpuse. Pana aici cu acceptarea firimiturilor de fericire atunci cand poti avea tot tortul. Pana aici cu disponibilitate de a umple vasele secate ale compasiunii altora. Pana aici cu amanarea viselor tale. Pana aici cu ignorarea sufleturlui si spiritului tau.

Pana aici nu este capatul drumului. Este doar afirmarea ta catre tine si ochii larg deschisi catre ceea ce iti aduce linistea cafelelor in tihna inceputului de toamna.

Pana aici este doar primul pas pe un nou drum catre oZ. Asa ca, ar fi bine sa te tii bine pe picioare la intalnirea cu Universul

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle