Cafea si fitze


 Exista locuri unde gasesti cafea buna si locuri care iti ofera mai mult: o cafea buna insotita de buna dispozitie si un barista care stie sa-ti povesteasca. Pe langa faptul ca imi place cafeaua, imi place si mai mult cafeaua bauta in locurile care iti dau senzatia ca esti in vacanta. Cafeneaua mica, cat o garsoniera cu espressoarele insirate ca instrumentarul unui chimist si cestile tucoise care ma duce cu gandul la Sidi Bou Said, la cafeneaua micuta cu terasa cu vedere la ruinele Cartaginei. 

Si vibratia este asemanatoare. 

Te asezi cu un latte in fata si o felie de zuchini bread si asculti povestea despre gustul si calitatile cafelei Columbia in timp ce admiri jacheta cu motive japoneze a doamnei asezate la masuta de afara care, ca si tine posteaza cafeaua pe Insta. Povestesti despre pisoiul proaspat adoptat saptamana trecuta si te bucuri ca astazi ai gasit loc de parcare in apropiere ca sa-ti incepi ziua intr-un ton optimist. Te lasi patruns de nostalgia verii purtata de razele soarelui de toamna si iti spui ca poti lasa pe mai tarziu call-urile, cifrele si vartejul job-ului si, pen,tru moment sa te bucuri de gustul de "prajiturica"al latte-ului.

O complimentezi pe doamna de la masuta de afara pentru jacheta draguta si te bucuri de senzatia de vacanta. Dar, tabloul ideal creat de soarele care patrunde in cafeneaua cat o garsoniera este perturbat de sunetul cailor putere si de Merz-ul sport care trage in fata usii. Ocupantii asteapta sa fie remarcati si stau in masina uitandu-se catre noi. Intr-un final, tanarul de la volan coboara, se opreste in pragul usii, asa nici inauntru nici afara si, fara sa se uite catre meniul afisat pe perete incepe un dialog halucinant:

"Auzi? Fa-mi si mie doua ice latte. "

Barista il priveste, zambeste si ii raspunde: "Nu avem ice latte, dar va pot da cold brew."

"Pai, dincolo, in Unirii baietii aia mi-au facut."

"Nu cred, nu avem in retetar, dar va pot face cold brew."

"Hai, stii tu, chestia aia cu cafea, lapte si pui si niste gheata. Ce, nu poti sa-mi faci? Pe bune baietii aia mi-au facut."

"Noi nu facem chestia asta, iar pe colegii din Unirii ii cunosc si stiu ca sunt stricti in ceea ce priveste sortimentele. Probabil ca v-au facut cold brew."

Tanarul, usor dezarmat sta in continuare in usa, cu atitudinea de "mi se cuvine" si se regrupeaza: "Hai mai, ce mare lucru sa imi faci doua din alea normale?"

Barista ii zambeste in continuare: "Uite, eu iti fac un cold brew si, daca nu iti place, nu il platesti."

Interlocutorul lui isi da ochii peste cap sub privirea atenta a partenerei care nu catadicsea sa coboare din masina atat de joasa incat ma gandeam ca sigur nu circula prin zona in care sa treaca peste linii de treamvai ca ar ramane agata pe burta. Masina, nu prietena. Intr-un final, se foieste de pe un picior pe celalalt si accepta condescendent oferta: "Bine, da-mi doua. Croissant ai?"

"Nu avem. Doar banana bread si zuchini bread " ii raspunde barista in timp ce ii prepara cafelele.

"Aha" vine raspunsul cu o evidenta dezamagire

"Va dau si un suport ca sa le transportati mai usor?"   

"Da, cat face?" plescaie tanarul blazat. 

Plateste. Da sa plece si, peste umar spune: : "Auzi? Data viitoare cand vin sa imi faci din ala normal" Si abia apoi pleaca. Fara multumesc. Se urca in bolid langa prietena care priveste in continuare catre cafenea cu acceasi lipsa de expresie ca la inceput. Mai sta putin si apoi ambaleaza motorul si porneste, nu in tromba pentru ca straduta mica si ingusta nu ii permite sa-si etaleze demarajul.  

In urma lui, am izbucnit in ras si am comentat valentele "normalului" si dorinta exacerbata de a iesi in evidenta. 

Ei bine, da, te-am remarcat. Cu totii. Si ai umplut dimineata care mirosea a loisir cu izul statut al manelei morale date la maxim.

Dar ultima gura din cafeaua grozava a asternut doar un zambet peste episodul infatuarii potentate de caii putere. Pana la urma este doar o figura vazuta prin geamul unei cafenele mici cu aroma de vacanta. 

#emoziacaffeemanifesto 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle