Acte de iubire

 

Traim intr-o lume a paradoxurilor. Pe de o parte ni se spune ca iubirea este ceea ce ne trebuie ca sa depasim dificultatile si sa putem fi mai buni. Majoritatea cartilor si trainingurilor motivationale abunda de multiplele ütilizari"ale iubirii. Dar, interesant este ca in paradigma vietii de zi cu zi "te iubesc" are conotatii de relatie finalizata cu sex. 

Stiu ca exista mii de argumente care sa contrazica afirmatia mea. Doar ca, dincolo de argumente pro sau contra, realitatea este asta: daca spui "te iubesc" unui reprezentant al sexului opus, sau chiar de acelasi sex, cu exceptia rudelor de gradul I, automat gandul celorlalti se duce in directia iubire = relatie=sex si, eventual, = imoral din punctul de vedere al audientei daca cel caruia ii spui asta este deja intr-o relatie sau = magulitor, dorinta, frica, etc. daca nu este si audienta.

Deci, in marea majoritate a cazurilor, in viata reala, din multitudinea de valente, iubirea este redusa la una singura. Hollywoodiana dar singulara. Si, desi senzatia pe care ti-o dau aceste doua cuvinte rostite de cine trebuie este nepretuita, iubirea are mult mai multe valente. Si da, motivationistii au dreptate: iubirea este un combustibil pretios pentru minte si spirit. Pretios pentru ca nu se gaseste la orice colt de strada. Noroc ca nu ai nevoie de mult ca sa fii fericit. Nu iti trebuie o galeata ca sa iti creasca aripi. Nu ai nevoie decat de o picatura ca sa-ti lasi imaginatia sa zburde si sa vezi oportunitatile ascunse de valul blazarii.

Iubirea are valente nebanuite si iti schimba perspectiva atunci cand iti dai voie sa o primesti.

Suntem inconjurati de acte de iubire pe care, uneori, suntem prea orbi sau prea ocupati sa le percepem ca atare. Zborul vulturului peste creste sau lupta continua a pescarusului impotriva curentilor marii sunt acte de iubire. Orhideea din birou care se incapataneaza sa infloreasca in ciuda oricarei logici si pisica salvata care te priveste in ochi cu frica si speranta in acelasi timp sunt acte de iubire. Biscuitul impartit in noaptea de Craciun cu lupoaica ta care dadea nastere unor mici minuni si prima respiratie a puiului pe care l-ai prins in mana ta sunt acte de iubire. Prietenul care a condus o noapte intreaga ca sa te aduca acasa din vestul tarii si a venit cu medicul dupa el cand i-ai spus ca nu esti ok, sunt acte de iubire. Puiul de lup facut cadou unui prieten cand se simtea singur si lupta cu sistemul medical pentru ochii unui copil sunt acte de iubire. Ciocolata lasata pe masa cu un biletel de la multi ani si punga cu medicamente lasata la usa vecinei sunt acte de iubire.  "Te iubesc"spus unui prieten cand are nevoie de o vorba buna si "te iubesc"spus celui pe care il vrei in viata ta sunt acte de iubire. Orele si zilele petrecute pe culoarele spitalelor asteptand o vorba de la un medic sau rezultatul unei operatii, "fa ce crezi ca iti incalzeste inima" spus prietenei aflata la rascrucea vietii  si prajiturile aduse sub umrela intr-o zi ploioasa sunt acte de iubire.

Marunte, nebagate in seama uneori, dar surprinzator de marcante. Precum carligele de rufe colorate care tin un cearceaf alb pe o sfoara in bataia vantului. Fiecare act de iubire ne incalzeste inima si repara cate o cicatrice sau o degeratura de la crivatul vremurilor. 

Interesant este ca actele de iubire reale sunt neplanificate si neasteptate. Ca si oamenii care le fac sau le provoaca. Sunt precum licuricii: pentru unii doar niste gandaci, pentru cei catre care se indreapta insa, sunt ca niste scantei in noapte. Nu le poti pune la borcan, nu le poti replica. Sunt irepetabile. Poate le uiti, dar nu uiti urma lor in inima ta. Uneori sunt gesturi facute de oameni pe care nu ii cunosti, sau pe care ii intersectezi o data, iar peste timp, daca ii reintalnesti, nu mai stii cum a fost dar iti amintesti senzatia de bine.

Pentru ca senzatia de bine vine din actele marunte de iubire. Ale tale si ale lor. Iar eu cred ca iubirea nu este facuta din gesturi mari, ci din cele mici, reale si facute cu intentia calda a sufletului deschis.

Asa ca, primul pas catre descoperirea combustibilului pretios al iubirii este deschiderea asumata a sufletului si a ochilor. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle