Talere

Toata viata noastra sta pe talerele unei balante.
Si nu ma refer aici la balanta divina care separa binele de rau si nici la cea a zeitei Themis care strajuieste frontispiciile tribunalelor.
Viata noastra sta pe talerele unei balante interioare, la fel de fragila ca urechea interna si, in acelasi timp extrem de volatila.
Un mecanism atat de particular si, totodata conectat printr-o retea fina cu toti cei din jurul nostru.
Fiecare inclinare a ei, genereaza o reactie in ceilalti, ca un domino urias si imprevizibil.
Fiecare pas este cantarit nu de o justitie divina ci de noi insine. Cauza si efectul sunt extrem de rapide. Rapid in sens universal, nu al unei curgeri liniare in conventia timpului.
Gesturile si actiunile celorlalti genereaza o reactie si in tine chiar daca uneori refuzi sa o vezi.
Cauza si efect.
Indiferent daca il minimizezi sau ii dai dimensiuni apocaliptice, fiecare gest, sentiment, gand, vorba, actiune a celuilalt te afecteaza si genereaza la randul lui un efect de bulgare de zapada.
Imi vine din ce in ce mai des in minte imaginea din Avatar a tuturor fiintelor conectate intr-o retea de sinapse.
Noi inca nu realizam ca suntem interconectati. Sau ne este teama sa constientizam.
Sigur, ne putem gandi ca gesturile si gandurile noastre poate ca ii afecteaza pe cei apropiati iar mai departe efectul scade ca cel al unei unde seismice la distanta de epicentru.
Doar ca noi nu functionam ca niste falii tectonice. Nu stii nicioadata ce taler al balantei este atins si in ce sens se inclina.
Poate ca o vorba, un gest, o zbatere de pleoapa atinge un punct care declanseaza o furtuna in celalalt. Furtuna care ne poate lovi chiar pe noi cu o forta incredibila chiar daca noi nu ne consideram reponsabili pentru asta.
Cred ca este ca un mecanism de aparare: nu e vina mea. E un mecanism vechi, urat, cusut cu ata alba dar extrem de la indemana.
Pentru ca, nu-i asa, e mai simplu sa ne consideram victimele unei fatalitati universale decat sa ne asumam gestul care a pornit valurile de furtuna.
E mai simplu sa ignoram chiar semnalele propriei noastre balante si sa consideram ca noi suntem doar victime colaterale ale unor "conspiratii" de anvergura.
Noi nu.
Noi nu am generat, noi nu am aruncat primii cu piatra indoielii, noi nu am ignorat lumina oamenilor cu inima in palme.
Noi nu.
Doar ca, uneori Universul foloseste un sistem binar: cauza si efect.
Talerele unei balante greu de stabilizat intre noi si noi.
Cauza si efect.
Viata traita la limita acului balantei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle