Sfere de netimp

 

Viata si timpul nu au curgere liniara. Indiferent cat de mult incercam sa ne convingem de acest aspect.

Poate pentru mintea noastra este mai simplu sa perceapa o curgere liniara, de la A la B, fara bucle in timp, fara deja - vu, fara clipe cu intensitatea unui an intreg.

Daca esti atent, reusesti sa vezi buclele in timp si curbele mai mult sau mai putin periculoase. Nu ca ai putea sa le eviti. Singurul lucru pe care il poti face este sa incerci sa mergi cu ochii si inima larg deschise. Stiu ca pare la fel de periculos ca si cand ai merge pe un motor de viteza fara casca si echipament de protectie. Dar, cumva viata are un mod foarte discret de a-ti oferi si protectia necesara atunci cand este cazul si de a-ti smulge armura atunci cand drumul iti cere sa pasesti descult printre experiente.

Iar timpul se impleteste subtil intre trairile si evenimentele de pe drumul tau. El pare liniar: de la 9 la 5, de luni pana duminica, de seara pana dimineata, dar te surprinde uneori rasucind secundarul si creaza o sfera de netimp in care lucrurile se intampla in ritmul lor. Si atunci timpul se opreste, accelereaza sau incetineste sincronizat cu bataile inimii tale. Se opreste cand astepti rezultatul unui examen sau zgomotul unei respiratii, accelereaza cand adrenalina iti pompeaza furtuna in vene si incetineste cand stai de vorba cu tine.

Sfera de netimp este speciala. Acolo regulile se topesc, acolo te simti bine protejat si alert in acelasi timp. Acolo te privesti cu ochii altcuiva si vezi ceea ce nu ai reusit sa vezi in tine. Acolo iti indrepti spatele si inveti din nou sa mergi dupa o cazatura urata in curba in ac de par a vietii. Acolo te retragi cu ceea ce iti face aripile sa creasca si acolo te cuibaresti in sufletul altcuiva. Acolo iti depozitezi cele mai pretioase amintiri si de acolo te incarci cand totul pare sa se naruie in jurul tau.

Nu conteaza cat timp liniar trece intre evenimente, nu conteaza cat de drept sau sinuos se desfasoara viata in fata ta intotdeauna ai nevoie, chiar daca nu stii asta la inceput, dar totreauna ai nevoie de aceste bule in afara timpului. Ai nevoie de ele tocmai ca sa poti continua. 

Fiecare dintre noi are in buzunar sau in rucsac, pe langa bastonul de maresal, sferele de netimp.      Uneori ele apar brusc, create fiind de o privire sau de vorbele cuiva. Te atrag si, dinauntrul lor, te intrebi care este sensul stabilirii unor reguli de curgere liniara a timpului. De ce incercam cu disperare sa legam evenimentele de momente concrete in timp in contextul in care ele au propriile lor reguli de curgere impreuna cu timpul.                                                    

Ne-am creat un zeu pe care il divinizam cu fiecare device care masoara timpul in contextul in care noi putem sa il modelam. Il lasam sa ne conduca, ne uitam la ceas, ne plangem de prea mult sau prea putin timp fara sa ne intrebam cum ar fi sa-l fasonam noi si sa ne bucuram de ceea ce conteaza. Sa uitam de deadline-uri si sa ne bucuram de o conversatie a privirilor, sa lasam timeline-ul de-o parte si sa  mai savuram sotronul, sa-l ignoram pe trebuie si sa mai bem o ceasca de ciocolata calda in sfera de netimp a Craciunului.

Timpul si viata nu au o curgere liniara. Dar, in acelasi timp iti cer sa fii atent si sa pastrezi momentele frumoase, privirile luminoase, gesturile blande si imbratisarile. Iti cer sa pastrezi senzatia de siguranta pe care o ai intre prieteni si aroma de poveste a primei iubiri. Pe ele le strangi in sferele de netimp, cu ele te invelesti in mijlocul crivatului si din ele iti extragi seva.

Iar sferele te ajuta sa-ti pastrezi echilibrul atunci cand mergi fara plasa de siguranta pe drumul suspendat intre viata si moarte. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle