Oamenii daruri

 

Universul are metodele lui de a-ti aminti ca atunci cand primesti este cazul sa imparti. Si atunci iti  ofera intalniri speciale. Atunci ti-i scoate in cale pe cei cu sufletul imprastiat in bucati pe campul de lupta al realitatii personale. 

Nu sunt intalniri intamplatoare, si nici pregatite. Nu te avertizeaza niciodata, insa, in momentul in care drumurile voastre se intersecteaza stii. Stii ca a venit momentul sa oferi, neconditionat si stii ca nu este usor. Nu pentru ca tu nu ai vrea sa dai, ci pentru ca, in general, Universul iti scoate in cale pe cei care nu stiu sau nu accepta. Surprinzator, desi nu par, ei sunt oamenii daruri, pentru ca, si tu ai nevoie de ei. Ei sunt validarea ta, ei iti dau masura raportului intre lumina si intuneric din tine. 

Poate ca in momentul in care ii intalnesti, intunericul din ei este mai mare. Si tocmai de aceea au nevoie de cineva care sa-i ajute sa rupa zagazurile luminii, sa poata sa treaca prin durere caprintr-un camp minat si sa ajunga in partea cealalta intregi si cu fragmentele de suflet recuperate.

Interesant este ca viata iti scoate in cale oamenii daruri cand tu crezi ca lucrurile nu merg tocmai bine. Poate pentru ca, prin ei, te vindeci si tu, prin ei descoperi ca ai intotdeauna ceva de oferit: un zambet, o mana intinsa, timp sa asculti, timp sa decantezi, compasiune si hotararea de a lua "taurul de coarne". Uneori ceea ce poti oferi pare putin, insa, cumva, ceea ce oferi este altfel cuantificat de cel caruia ii oferi. Secretul este sa oferi neconditionat. Sa astepti pana celalalt decide sa accepte si apoi sa oferi neconditionat. 

Cineva mi-a spus la un moment dat ca daca astepti ceva in schimb negociezi, nu oferi.  Nu este usor, desi asa pare, pentru ca, intr-o societate coordonata de legea cererii si a ofertei, atunci cand dai, poti fi catalogat extrem de usor: naiv, fraier, "vaca de muls". Pentru ca asta este cel mai simplu. Fiecare percepe ceea ce il inconjoara prin propriile lentile. Unele clare, altele aburite, unele roz, altele murdare, unrand sau mai multe randuri de lentile care pot deforma relativ usor.

Daca esti constient de asta si reusesti sa depasesti frustrarea produsa de etichete, fara sa negi ca te deranjeaza, atunci oamenii daruri se vor inmulti in calea ta.

Nu pentru ca esti un saman, sau pentru ca ai puteri supranaturale. Nu. Pur si simplu, pentru ca lumina atrage. Chiar daca ei nu stiu sau nu recunosc, chiar daca se apropie si apoi intr-un atac de panica se indeparteaza, chiar daca nu stiu cum si, uneori nu pot, sa-si asume. Si poate nu resusesti tu sa ii sustii sa repare tot ce a ramas pe campul de lupta. Poate ca nu veti interactiona decat pentru putin timp. Dar, chiar si asa, stii ca sunt daruri. Pentru ca din lectia lor mai slefuiesti si tu o fateta. 

Oamenii daruri sunt dificili. Nu se deschid usor si, de aceea viata ti-i scoate in cale atunci cand esti pregatit sa asculti si sa filtrezi, atunci cand poti completa puzzle-ul cu intuitie, atunci cand faci deosebirea dintre superficial si compasiune. Sunt incapatanati si extrem de fragili in dorinta lor de a-ti arata ca totul e bine. Este ceva induiosator si extrem de enervant in acelasi timp, in tenacitatea cu care isi mobileaza Universul vazut, acoperind cu straturi de fond de ten cicatricile.  Iti plac si nu iti plac, iti vine sa-i mangai pe cap si sa le dai doua palme simultan. Oferi si cresti odata cu ei. Si de la ei inveti sa nu te feresti de experiente. Pentru ca lectiile se repeta pana faci pace cu ele.

Unii raman in cuseta din Orient Express - ul tau, altii coboara la prima oprire cu rucsacul plin. Si este bine in ambele feluri. Cu unii te mai intersectezi in timp, pe altii nu ii mai vezi niciodata, pe unii ii tii minte, altora le uiti fetele. Unii chiar intra in cutia cu maimute. Dar, de la fiecare primesti, la randul tau, ceva despre tine: rabdarea de a asculta pana la capat, puterea de a deschide usile care pareau ferecate, timp cu tine, abilitatea de a zambi peste timp. Si, cu cat dai, cu atat lumina ta se intensifica.

Atunci cand Universul iti scoate in cale oamenii daruri, si tu ai nevoie de ei, la fel cum ei au nevoie de tine. Si atunci, e cazul sa oferi neconditionat si neinfluentat de etichetele pe care le-ai putea primi.

Si, cine stie, poate intr-o zi si tu vei fi un dar pentru cineva.

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle