Fii atent ce iti doresti

 

Cineva mi-a spus odata o vorba foarte interesanta: fii atenta ce iti doresti ca s-ar putea sa se intample. In ultima vreme , cam de vreo 3-4 ani asa, vorba asta imi revine din ce in ce mai mult. Exista momente in care timpul curge lent, fara valuri, usor predictibil si sunt momente in care exista un abuteiaj de evenimente combinate cu valuri de trairi si emotii care te iau pe sus intr-un dans straniu, frumos tocmai datorita lipsei de predictibilitate.

Fix in aceste momente imi amintesc de "fii atenta ce iti doresti". Pentru ca nu exista nici o moneda cu o singura fata. In magie se spune ca fiecare actiune are plata ei. la fel si fiecare dorinta indeplinita vine la pachet cu asumarea si, de foarte multe ori, cu un set de responsabilitati, pe care nu ai cum sa le eviti, sau, nu la nesfarsit, oricat ai incerca.

Ne dorim sa zburam, dar zborul vine cu asumarea aerului rarefiat al inaltimilor, cu golurile de aer, schimbarile bruste de directie, soarele prea fierbinte si funinginea de pe aripi. Zborul vine cu atentionarea: decolarea este optionala dar aterizarea obligatorie.

Ne dorim o dragoste ca in povesti. Dar, nu ne spune nimeni de ce povestile se termina cand incepe asumarea. Pentru ca, dupa "happy ever after" incepe adevarata poveste, cu discutii, dureri de cap, gripe, concedii, oboseala, copii, caini, soacre si cumnati, nunti, botezuri, cumetrii, zile insorite si amiezi ploioase, plase de cumparaturi, pene de cauciuc, zapada si noroi, seceta si inundatii, compromisuri si gradinarit, schelete in dulap si examene luate cu brio. Dragostea ca in povesti nu vine pe tava, ea se construieste. Doar ca povestile sunt diferite. Cu oameni reali, intamplari neasteptate si drumuri in ac de par. Nu toate sunt happy ever after, dar viata nu este roz iar omul nu este un animal monogam, iar singurul lucru pe care poti sa il faci este sa intri cu ochii larg deschisi intr-o relatie si sa eviti sa te legi singur la ochi cu iluzia "relatiei perfecte". 

Ne dorim jobul "perfect", pozitia sociala, pozitia ierarhica, cautam banii sau puterea sau pe amandoua. Insa fiecare vine cu cava la pachet. Compromisul este numitorul comun, apoi izolarea unor principii, exacerbarea trasaturilor sociopate, legea cererii si a ofertei, combinate cu bucuria de a avea cheia masinii oe care o visai, bucuria ca ai facut ceva bun, ca ai reusit sa lasi urme in mintea cuiva.

Fii atent ce iti doresti...

Asta iti vine in minte in momentele in care iti spui: "nu mai pot", "nu mai vreau", "asta nu sunt eu", "nu sunt unde ar trebui sa fiu".  Cuvintele astea iti vin in minte atunci cand te uiti in jur, ai ceea ce ti-ai dorit dar, cumva, simti ca ceea ce ai nu reprezinta ceea ce esti. Cand antagonismul dintre a fi si a avea se ascute.

Si atunci...iti doresti. Iti doresti relatia "imperfecta" a vecinilor care rad de mama focului dupa o cearta zdravana, iti doresti sa iti iei propriul destin in maini, fara sa fii director peste destinele a sute de oameni, iti doresti sa privesti curcubeul peste oceanul aflat la picioarele tale intr-un loc la capatul lumii, iti doresti ritualul de luna plina in preajma noului an si zambete reale pe deasupra unei cani cu ciocolata calda. 

Uneori, continui pe drumul primelor dorinte, asumat, chiar daca lumina din ochi se diminueza cu blazare. Alteori, insa, te ridici si te scuturi ca dupa un somn lung si intorci clepsidra curgerii timpului catre un alt orizont de dorinte. Si...iti asumi alegerea.

Avem atatea posibilitati. Pe unele le vedem de la inceput, altele se dezvaluie treptat, incet ca adierea unei iubiri. Vrem totul si nimic, dar, mai ales totul.

Si atunci... fii atent ce iti doresti.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand totul in jur …

Angajez unicorn

Cafea si piese de puzzle